U bent hier

Papenveer in de bloemetjes

Papenveer-“Mooi, hè? En dat allemaal te danken aan een paar oude broeken”, lacht voorzitter Ruud Jansen van Dorpsraad ‘Rondomde Plassen’. Hij en andere vrijwilligers hingen gisteren acht fleurige bloembakken op langs de Paradijsweg in Papenveer. Keurig beplant door Kwekerij Zevenhoven met geraniums en hangbegonia’s. De bloembakken kwamen er omdat Nieuwkopers uitblinken in het inzamelen van textiel. Dat ontdekte charitatieve inzamelaar KICI die de textielcontainers beheert in de gemeente en zich inzet voor hergebruik van textiel en schoeisel. KICI besloot de inwoners te belonen met een donatie van 2000 euro, te besteden aan een sociaal project in Nieuwkoop. De gemeente stelde als extra voorwaarde dat het om een project zou gaan waarbij veel vrijwilligers zijn betrokken. “Dat is bij het bloembakkenproject absoluut het geval” zegt Jansen, “Onze vrijwilligers regelen alles rond het aanschaffen, ophangen, verzorgen, verwijderen en opslaan van de hanging baskets. Het is fantastisch dat fanatiek verzamelen zo’n mooi straatbeeld oplevert”. Iets waarvoor Jansen de gemeente, KICI en natuurlijk de inzamelaars heel hartelijk dankt.

Over KIC

Sinds 1975 zamelt stichting KICI overtollig textiel in in Nederland. Dit gebeurt middels de bekende groene containers, huis-aan-huisinzamelacties of in samenwerkingsverband met andere organisaties. Ingezameld textiel wordt vervoerd naar één van de vijf sorteercentra waar KICI mee samenwerkt. Dat wat goed draagbaar is, wordt buiten Europa weer in omloop gebracht of geschonken aan kringloopwinkels en voedselbanken. Dat wat hergebruikt kan worden krijgt een tweede leven als poetslap, of pakdeken. Textiel dat echt niet meer te gebruiken is wordt vervezeld en gerecycled. Hier worden weer nieuwe producten van gemaakt zoals jeans of nooddekens, of het wordt verwerkt tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor huizen. Zo is KICI contant bezig om nieuwe toepassingen voor niet herdraagbaar textiel te ontwikkelen.

 

Goede doel

Het resultaat van al deze activiteiten, de winst, gaat volledig naar het goede doel. Het Nederlandse Rode Kruis is hoofdbegunstigde van KICI. Daarnaast steunt KICI jaarlijks nog veel andere goede doelen.

-KICI krijgt geen subsidie en bekostigt hun eigen operatie volledig zelfstandig.

-KICI verwerkt op jaarbasis bijna 11 miljoen kilo textiel en schoeisel, en ondersteunde in 2011 ruim 75 goede doelenprojecten. KICI heeft inmiddels ruim 30 miljoen Euro gedoneerd aan uiteenlopende algemene goede doelen en is daarmee één van de grotere charitatieve fondsenwervers van Nederland.

- KICI draagt door het recyclen van textiel een substantiële bijdrage aan een rechtvaardiger en duurzamer samenleving. Voor meer informatie: www.KICI.nl

Tweets van de Dorpsraad

Twitter

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer