Werkgroep Natuur, Recreatie en Water

In het Groene Hart, ingeklemd tussen de dorpskernen Langeraar en Papenveer, liggen de Langeraarse Plassen. Een schitterend gebied waar fietsers, wandelaars en waterliefhebbers veelvuldig van genieten. Maar waar nog veel winst valt te behalen.

Dat komt ook naar voren in het aantal aandacht- en verbeterpunten wat de dorpsgenoten benoemden tijdens de dorpsavonden. Zo wordt ondermeer de bedroevende kwaliteit van het water genoemd. De blauwalg zorgt er al vroeg in het seizoen voor dat zwemmen in de plassen door het Hoogheemraadschap wordt ontraden. Erger nog, er kwam een advies aan de gemeente Nieuwkoop om de Langeraarse Plassen als zwemlocatie van de lijst te halen: vanaf de eerste meting tot de laatste is het water namelijk niet geschikt om te zwemmen.

Kwalitatief goed water is onontbeerlijk voor de recreatie. Het verbeteren van de waterkwaliteit heeft voor de werkgroep dan ook een hoge prioriteit. Over dit onderwerp zijn dan ook al een aantal gesprekken gevoerd met ondermeer het Hoogheemraadschap dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit. Deze instantie werkt momenteel aan een rapportage over de oorzaak en oplossing van het probleem. Ook zet de werkgroep zich in voor het onderhoud van oevers en vaarverbindingen. Het zou mooi zijn als de afkalvende oevers van het kerkpad omgezet kunnen worden in natuurvriendelijke oevers.

Maar recreatie vind niet alleen plaats in of op het water. De werkgroep zet zich ook in voor het aantrekkelijker maken van de huidige wandel- en fietsroutes langs de Plassen en door de dorpskernen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van voldoende rustplaatsen / banken en informatieborden waarop de kenmerken en de historie van het gebied staan vermeld. Ook de uitstraling van de dorpskernen kan verbeterd worden. Tijdens de dorpsavonden werd bijvoorbeeld de suggestie gedaan voor plantenbakken (hanging baskets) aan de lichtmasten. Inmiddels hangen de eerste plantenpakken al aan de lichtmasten van de Strooplikker en heeft de braderiecommissie nog eens 4 plantenbakken te gedoneerd.

Bovenstaande is slechts een greep van hetgeen aan aanbevelingen is opgenomen in ons dorpsplan. Het dorpsplan inclusief aanbevelingen en suggesties is elders op deze site terug te vinden.

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2394 van /customers/b/2/5/daniazoet.nl/httpd.www/includes/menu.inc).

Blog van Werkgroep Natuur Recreatie en Water

Papenveer in de bloemetjes

Papenveer-“Mooi, hè? En dat allemaal te danken aan een paar oude broeken”, lacht voorzitter Ruud Jansen van Dorpsraad ‘Rondomde Plassen’.

Denk mee over verbetering Langeraarse Plassen

Namens Rijnland tekende hoogheemraad Hans Schouffoer (links) de intentieverklaring. Vanuit de gemeente was wethouder Guus Elkhuizen (midden) vertegenwoordigd en vanuit Staatsbosbeheer districtshoofd Arjen Siebel (rechts).

 

 

Schoonmaakactie Langeraarse Plassen

Op 2 november namen, tijdens de Natuurwerkdag, door een aantal vrijwilligers van de Dorpsraad Rondom de Plassen deel aan een schoonmaakacties op de Langeraarseplassen. Met 5 boten werd langs de oevers gevaren van de Geerplas en de twee Langeraarseplassen. Naast het bekende zwerfvuil (plastic zakken, plastic flessen, plastic bloempotjes) werden diverse andere grote vangsten gedaan, zoals twee surfplanken, oude fuiken, een wc pot, een 4 meter lange kas rail.

We laten de Geschiedenis herleven

Dorpsraad ‘Rondom de Plassen’ laat de geschiedenis van Langeraar en Papenveer herleven. Langs de route van ‘Een rondje eerste poel’ verschijnen deze maand informatieborden waarop van alles te zien én te lezen valt over historische plekken.

Voor de oudere generaties levert dat herkenning op, voor de anderen interessante informatie. Én een zoekplaatje. De ingekleurde prenten hangen namelijk zo dat het huidige uitzicht overeenkomsten toont met het uitzicht uit vervlogen tijden.

Langeraar in de bloemetjes

Wethouder Guus Elkhuizen heeft zaterdag 1 juni in Langeraar de laatste Hanging Basket aan een lantaarnpaal in Langeraar bevestigd.

Vanaf nu tot ver in het najaar wordt de kern van Langeraar opgefleurd met 46 stuks Hanging Baskets . Deze aan de lantaarnpalen bevestigde bloembakken zijn gevuld met kleurige geraniums . 

Langeraar in de bloemetjes

Momenteel is de werkgroep Natuur, Recreatie en Water hard bezig met het waarmaken van een Langeraarse wens: de rode lantaarnpalen in het centrum voorzien van hanging baskets. Behalve dat het een vrolijk gezicht is, onderstreept het ook dat het hier om een woonerf gaat. Om die reden besloot de gemeente tot aanschaf van 40 gevulde bloembakken.

Schoonmaakdag Langeraarse Plassen

De werkgroep Natuur, Recreatie en Water van de dorpsvereniging Rondom de Plassen (Langeraar en Papenveer) heeft op zaterdag 3 november jl een schoonmaakactie op de Langeraarse Plassen georganiseerd. Een 12-tal vrijwilligers uit Langeraar en Papenveer zijn met bootjes de Langeraarse Plassen opgevaren en hebben langs de oevers los vuil verwijderd op zowel de noord- en de zuidplas als de geerplas.

 

Langeraarse Plassen

De werkgroep Natuur, Recreatie en Water heeft als één van de speerpunten het verbeteren van de waterkwaliteit van de Langeraarse Plassen. De werkgroep heeft hierover al diverse malen overleg gehad met het Hoogheemraadschap van Rijnland met als resultaat dat inmiddels een watersysteemanalyse heeft plaatsgevonden en dat de Langeraarse Plassen zijn opgenomen als " werk in uitvoering" .

Bloembakken sieren Langeraar

Zelf het initiatief nemen en een goede communicatie. Dat is het begin! “Omdat onze gemeente burgerinitiatief hoog in het vaandel heeft staan, dacht ik : Laat ik de stoute schoenen aantrekken. Carla van Rijn, werkgroeplid natuur, recreatie en water van vereniging Dorpsraad Rondom De Plassen heeft haar idee waar gemaakt. Zaterdagmiddag 24 september jl. op “Burendag” zijn de eerste bloembakken opgehangen aan de lantaarnpalen bij de ingang van “de Strooplikker” in Langeraar.

Tweets van de Dorpsraad

Twitter

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer